Livorno, Włochy – dzień 1. Mobilność online.
W poniedziałek (10 maja 2021) rozpoczęliśmy kulinarną wirtualną podróż do Włoch.
Najpierw połączyliśmy się z platformą zoom ze wszystkimi międzynarodowymi uczestnikami. Pokazano nam krótki filmik przedstawiający Istituto Maria Ausiliatrice – szkołę gospodarza. Później mieliśmy okazję zagrać w grę, w której zadawane pytania prowadziły do wzajemnego poznania się uczniów. Po grze nasz włoski partner przestawił prezentację o typowych włoskich przekąskach, które bardzo lubiliśmy zarówno oglądać, jak i przygotowywać i smakować Wszystkim smakowała typowa włoska przekąska – chleb z Nutellą. Z pełnymi żołądkami przygotowaliśmy i udostępniliśmy filmy z typowymi przekąskami wszystkich krajów partnerskich. Kontynuując kulinarny temat mobilności wszyscy międzynarodowi uczniowie pracowali nad kulinarnymi krzyżówkami przygotowanymi przez włoskich rówieśników
Livorno, Włochy – dzień 2 (11 maja 2021)
Drugi dzień naszej mobilności online rozpoczął się również od spotkaniu z innymi partnerami na platformie zoom W tym dniu skupiliśmy się na tradycyjnych grach. Po działaniach mających na celu integrację uczniów krajów zwiedzających (Hiszpania, Turcja, Portugalia, Bułgaria i Polska) i komunikację między uczestnikami mobilności zaprezentowano tradycyjne włoskie gry przygotowane przez gospodarzy. Po prezentacji i wyjaśnieniu zasad bawiliśmy się świetnie w przygotowane przez włoskich partnerów gry, takie jak
′′ Ruba Bandiera ′′ (the Capture flag), ′′ Piłka Więzienna… ′′ Napoleon wypowiada wojnę… ′′ i ′′ La sampana”. Czas na zabawę minął wspaniale – mieliśmy szansę poczuć się jak dzieci Po kilku próbach udało nam się zrobić krótki filmik przedstawiającymi naszą zabawę. Wspólnie spędzony czas wart był udokumentowania. Potem wróciliśmy do domów czekając na kolejne spotkanie z naszymi zagranicznymi przyjaciółmi.
Livorno, Włochy – dzień 3 (12 maja 2021)
W środę rozpoczęliśmy dzień porannymi pozdrowieniami z Włoch (tradycyjnie na Zoomie). Zaraz po tym zostaliśmy zabrani na wideo wycieczkę po głównym targowisku w Livorno i do sklepiku Gagarina z żywnością . Naprawdę miło było obejrzeć te piękne miejsca. Szkoda, że nie mogliśmy ich zobaczyć na żywo, ale prezentacja była naprawdę ciekawa. Aby mieć poczucie bycia na rynku w naszych międzynarodowych zespołach, podzieleni na międzynarodowe grupy, mieliśmy okazję obejrzeć i dopingować nasze grupy gospodarzy w wyścigu, w celu dokonania zakupu składników do torta di ceci. Zwycięzcą została drużyna z hiszpańskimi i polskimi kibicami Gratulujemy!!!
Po przerwie obiadowej braliśmy udział w zadaniach na temat Florencji –scavenger hunt . Wyszukiwaliśmy informacje i poznawaliśmy włoskie dziedzictwo kulturowe. Było to ciekawe doświadczenie, które wzbogaciło naszą wiedzę na temat tego partnerskiego kraju .
Jako, że kuchnia jest głównym tematem tej mobilności, nie mogło zabraknąć w niej wirtualnej wizyty w kuchni szkoły naszych gospodarzy, w której włoscy uczniowie przygotowywali tradycyjne jedzenie – torta di ceci ze składnikami, które kupili na targu.
Ostatnią naszą aktywnością było wykonanie torta di ceci z tradycyjnego włoskiego przepisu. Naprawdę miło było zostać na chwilę włoskimi kucharkami w naszych krajach. To był taki wspaniały i smaczny dzień!
Mariola Podolska-Maculewicz, Iwona Nasiadka