Nasi uczniowie w ubiegły piątek, 3 października 2025 r. uczestniczyli w konferencji naukowej pod hasłem „Jakość i bezpieczeństwo żywności lokalnej”.

Spotkanie zorganizowane przez Burmistrza Nidzicy, pana Jacka Kosmalę uświetnili swoją obecnością, m. in.: prof. Szymon Ossowski, dziekan Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, dr hab. inż. Paweł Kowalczyk i dr hab. Grzegorz Bełżecki – pracownicy Polskiej Akademii Nauk oraz panie Joanna Wiercioch i Joanna Materna z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie.
Dla uczniów zorganizowane zostały warsztaty: „Etykieta żywności źródłem mądrości” i „Mikroświat w mojej szkole – czego nie zobaczysz na smartfonie”. Ich uczestnicy mogli naocznie poobserwować jakie „cuda” chemiczne znajdują się w spożywanej codziennie żywności i wywnioskować, jak owe substancje wpływają na nasze zdrowie.
Zdjęcia: pani Beata Prokopowicz.